[widget acqua-tmpl-heading-01-sejururi-vara-zone-ierusalim-crqwmnfyvy]
Ierusalim - Orasul de Aur

Ierusalim, un oras cu o istorie bogata, ce reuseste de secole sa atraga atat credinciosi cat si turisti din intreaga lume.Pe langa latura sa religioasa, Ierusalimul este un adevarat tezaur arheologic dar si un oras cu o arta bogata, cel care a reusit sa renasca din cenusa de-a lungul istoriei de zeci de ori.

Numele orasului, „Ierusalim”, isi are originile in limba ebraica, ir – oras si salom – pace; Ce altceva decat pacea ar putea impaca orgoliile credinciosilor provenind din cele trei mari religii monoteiste ale lumii? Astfel, Ierusalimul reprezinta un reper pentru crestini, intrucat adaposteste Mormantul Sfant al lui Iisus Hristos, un reper si pentru musulmani, intrucat aici se afla stanca de pe care Mohamed s-a inaltat la cer, dar si pentru evrei, intrucat aici se afla Zidul Plangerii – un loc de rugaciune si de pelerinaj.

De aceea, incarcat de istorie si de semnificatii religioase, un circuit la Ierusalim va fi de fapt un pelerinaj la unul dintre cele mai sacre locuri din lume, un loc cu o incarcatura de energie fantastica, venerat de milioane de oameni .

Biserica Sfantului Mormant (Biserica Invierii)

Pentru pelerinii crestini, Biserica Sfantului Mormant reprezinta poate cel mai sacru loc al Ierusalimului, fiind construita pe locul in care a fost rastignit si ingropat Iisus Hristos. Se spune ca locul construirii bisericii a fost ales de Imparateasa Elena – mama lui Constantin cel Mare, in timpul unei vizite in Tara Sfanta. Aici, an de an, de Sfintele Pasti, are loc ceremonia aprinderii Luminii Sfinte, care mai apoi este trimisa in lumea intreaga pentru credinciosii crestini.

Via Dolorosa 

 Via Dolorosa sau Drumul Crucii cum mai este numit este pentru multi pelerini crestini punctul culminant al unei vizite in Ierusalim. Acest drum parcurge traseul lui Iisus Hristos cu crucea in spate spre executia sa de pe Muntele Golgota. Traseul porneste de la Poarta Sfantului Arhidiacon Stefan, din cartierul musulman, si continua sa urce lin aproximativ un kilometru pana la Muntele Golgota, acolo unde se afla si Biserica Sfantului Mormant.

Biserica din Ierusalim a impartit Drumul Crucii in 14 opriri, fiecare dintre acestea avand o semnificatie importanta. Primele 9 opriri au loc de-a lungul traseului, in oras, in timp ce ultimele 5 se afla in interiorul Bisericii Sfantului Mormant.  Fiecare dintre aceste 14 opriri este marcata de-a lungul traseului cu o placuta de fier ce cuprinde numarul opririi iar din loc in loc drumul este marcat in trei limbi: engleza, ebraica si araba. Un interes major din punct de vedere turistic il reprezinta Capela Flagelarii pe care o veti gasi la statia a doua, construita pe locul unde se crede ca Isus a fost biciuit.

Muntele Maslinilor

Muntele Maslinilor este un obiectiv turistic cautat atat de pelerini cat si de turisti. Pentru crestinii ortodocsi acesta este locul in care Isus s-a inaltat la cer dupa rastignirea si invierea sa. O serie de biserici dar si cel mai vechi cimitir din lume ce continua sa fie folosit si astazi, reprezinta repere istorice ce sunt vizitate de catre cei care ajung aici; cei mai multi aleg sa urce pe acest deal sacru si datorita privelistilor spectaculoase asupra orasului vechi.

Biserica Inaltarii situata pe varful Muntelui Maslinilor dateaza din anul 1910 si, pe langa valoarea emotionala puternica, nu uitati ca de aici puteti surprinde cele mai impresionante vederi asupra orasului Ierusalim. La fel de impresionante vi se vor parea si Biserica Pater Noster – locul unde Isus si-a instruit ucenicii, Biserica lui Dominus FlevitBiserica Maicii DomnuluiIn plus, tot aici puteti vizita Gradina Ghetsimani, locul unde Iisus Hristos prefera sa se roage dar si locul unde a fost prins, si Biserica tuturor natiunilor sau Biserica Agoniei, ridicata pe locul unde Iisus s-a rugat in ultima noapte inaintea prinderii Sale. Tot aici, la poalele Muntelui Maslinilor, un loc foarte cautat de pelerini este si Mormantul Fecioarei Maria, locul unde se spune ca apostolii au ingropat trupul Maicii Domnului.

 

 

[widget acqua-tmpl-banner-02-sejururi-vara-zone-ierusalim-crqwmngcbz]

Ierusalim

Pentru creştini Oraşul Ierusalim este cel mai sfânt loc de pe pământ. Aici a înviat Hristos. Aici a început istoria creştinismului şi istoria mântuirii. Aici s-au imprimat în piatră şi în istorie cele mai mari minuni de pe pământ. Aici Hristos a dovedit că este Dumnezeul adevărat, că El este Calea, Adevărul şi Viaţa. Ecce Homo! Iată Omul! Iată Dumnezeul cel puternic şi iubitor în care trebuie să credem.