Cel mai mare dintre toate miracolele crestine are loc in fiecare an in Sambata Pastelui ortodox, la Sfantul Mormant din Ierusalim.
O flacara divina aprinde lumanarile cu care Patriarhul ortodox grec al Tarii Sfinte intra in capela Mormantului lui Iisus.
Miracolul focului sfant este documentat sporadic inca de la mijlocul secolului al IV-lea, dupa construirea de catre imparatul Constantin cel Mare a Bisericii Sfantului Mormant din Ierusalim, iar ceremonia liturgica in timpul careia se produce miracolul este creditata ca fiind cea mai veche ceremonie crestina care s-a desfasurat neintrerupt.
Vinerea Mare in Ierusalim
Impreuna cu Biserica, in sfanta si marea Vineri rememoram rastignirea si moartea pe cruce a Mantuitotului Iisus Hristos. De aceea, astazi este una din acele zile aliturgice, adica in care nu se oficiaza sf. Liturghie. Ca moment distinctiv al acestei zile este cantarea imnului Prohodului, inconjurarea bisericii cu Sfantul Aer. Numit si Epitaf, Sfantul Aer este o panza de in sau de matase, de catifea sau de musama pe care se afla imprimata, brodata ori zugravita icoana inmormintarii Domnului. Epitaful simbolizeaza trupul mort al lui Hristos. Pe subepitaf trec apoi toti credinciosii.
Duminica Floriilor
Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscuta si sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Staparilor este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe, care este celebrat in Duminica dinaintea Pastilor.
Cu cateva zile inainte de rastignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de multimile care Il slaveau si Il cinsteau, la intrarea Sa in Ierusalim, calare pe un manz de asina (magarus), ca pe Mesia si Imparatul lui Israel. Multimile, in semn de bucurie, aruncau inaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruintei, si chiar si copiii Ii strigau cuvinte de lauda.
Minunea aprinderii luminii la Mormantul Sfant
Lumina Sfanta a aparut inca din secolul al IV-lea, daca nu de mai demult, nefiind inregistrata o data exacta. Unul dintre cele mai cunoscute incidente a avut loc in anul 1579, cand patriaul ortodox a fost scos din mormant de turci si de catre patriahul oriental ortodox, moment in care Sfanta Lumina sau Focul Sfant, a tasnit dintr-o coloana aflata in afara bisericii ajungand la patriahul orthodox si la credinciosi. Chiar si in zilele noastre coloana despicata inca face parte din cladire.
Anual, in Sambata Mare, are loc un eveniment plin se semnificatie. Patriahul Ierusalimului, alaturi de preoti, diaconi si Patriahul armean merg la Sfantul Mormant. Imediat ce rugaciunile au fost spuse apare lumina miraculoasa asteptata de toti credinciosii. Se spune ca in primele secunde de la aparitia flacarii aceasta nu arde, astfel multi pelerine isi scufunda fetele sau mainile.
Destinatia este una cu totul speciala, in mod special datorita faptului ca orice calator va fi cuprins de un amalgam emotional si va simti o incarcare spirituala specifica locului. In functie de perioada cand vrei sa calatoresti la Mormantul Sfant vei avea ocazia sa vezi in desfasurare evenimente deosebite.
Mai jos va prezentam programul detaliat:
ZIUA I: Tel Aviv - Ierusalim - Gradina Ghetimani - Drumul Crucii in Vinerea Mare!
Intalnire la aeroportul Henri Coanda cu reprezentantul agentiei cu 2 ore inainte de plecare. La ora 07:45 decolare din Bucuresti, cu sosire in aeroportul din Tel Aviv la ora 10:20. Se va incepe programul cu Gradina Ghetimani - locul mult iubit de Domnul, acolo unde obisnuia sa se roage si unde a fost prins si Biserica Mormantul Maicii Domnului. Muntele Maslinilor, Valea Chedronului, Locul Judecatii de Apoi si Poarta de Aur. Se intra pe poarta Sf. Stefan si se parcurge Drumul Crucii cu cele 14 opriri. Participare la slujba (Denia Prohodului la Sf. Mormant). Cina si cazare in Bethlehem / Ramallah / Hebron.
ZIUA II: Ierusalim - Hristos a Inviat!!!
Mic dejun. Sosire in Cetate la Sfantul Mormant, pentru participarea la slujba din cadrul Bisericii Sf. Invieri - Veniti sa luati Lumina si Hristos A Inviat! (intrarea nu este garantata, dar slujba este transmisa in mai multe tari, printr-un ecran pozitionat pe platoul din fata portii Jaffa). Deplasare spre Muntele Eleon - Biserica cu locul in care a fost prima si a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezatorul, Biserica cu hramul Inaltarii si Sf. Pelaghia in care se afla icoana Mantuitorului Pantocrator - facatoare de minuni. Tur Panoramic al orasului Ierusalim. Optional: La ora 23:00 plecare spre Sfantul Mormant, pentru Participare la slujba Invierii (20 euro). Cina si cazare in Bethlehem / Ramallah / Hebron.
ZIUA III: Hozeva - Sf. Ioan Iacob Romanul - Raul Iordan - Ierihon
Mic dejun. Plecare spre Manastirea Hozeva din desertul Iudeii, care adaposteste moastele Sfantului Ioan Iacob Romanul, Biserica cu hramul Sf. Gheorghe si pestera Sf. Proroc Ilie Tesviteanu. Deplasare spre Raul Iordan - in care a fost botezat Mantuitorul cu oprire pentru baie si botez simbolic. Manastirea Sfantului Gherasim de la Iordan si Marea Moarta. Pesterile de la Qumran - vedere generala. Se continua spre Ierihon, acesta fiind considerat cel mai vechi oras din lume, unde se viziteaza Biserica Dudul lui Zaheu, vedere generala - Muntele Ispitirii ,,Carantania’’ si Asezamantul Romanesc. Optional: Masa Festiva de Paste (aprox.20 euro/pers.). Cina si cazare in Bethlehem / Ramallah / Hebron.
ZIUA IV: Sf. Sava - Biserica Campul Pastorilor - Biserica Nasterii Mantuitorului
Mic dejun. Optional: Manastirea Sf. Sava cel Sfintit in desertul Iudeii si Manastirea Sf. Teodosie care adaposteste Pestera Magilor si mai multe Sfinte moaste (10 euro/pers). Biserica Campul Pastorilor - locul in care Maica Domnului a primit vestea nasterii Mantuitorului. Deplasare spre Biserica Nasterii Mantuitorului, Grota Pruncilor si Biserica Sf. Ecaterina. Se continua cu Grota Laptelui - aici s-a oprit Maica Domnului cu pruncul, inainte sa fuga in Egipt. Cina si cazare in Bethlehem / Ramallah / Hebron.
ZIUA V: Nazareth - Tiberias - Cana Galileii - Tabor - Capernaum
Mic dejun. Vizita la Biserica Izvorul Maicii Domnului, unde Arhanghelul Gavril i-a adus Maicii Domnului vestea ca va naste pe Mesia. Continuare spre Cana Galileii - Biserica din locul primei minuni savarsite de Iisus la nunta lui Simon si transformarea apei in vin. Optional: Muntele Tabor - Biserica Schimbarii la Fata, unde Domnul le-a aratat ucenicilor firea Sa Dumnezeiasca (10 euro/pers). Optional: Croaziera pe Marea Galileii pe urmele Sf. Apostol Petru, cu masa de peste (30 euro/pers.). Capernaum - orasul lui Iisus, locul unde Domnul si-a inceput activitatea Sa mesianica. Oprire la Biserica Ortodoxa cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cina si cazare in Bethlehem / Ramallah / Hebron .
ZIUA VI: Ierusalim - Sfantul Mormant - Muntele Sion - Ein Karem
Mic dejun. Ierusalim - Sfantul Mormant, timp liber pentru rugaciune la Biserica Sfintei Învierii, Golgota si Piatra Ungerii. Plecare spre Muntele Sion, unde se viziteaza Biserica Adormirea Maicii Domnului, Cina cea de Taina si Mormantul prorocului David, Zidul Plangerii. Ein Karem - patria Sf. Ioan Botezatorul. Vizita la Biserica Nasterii Sf. Ioan Botezatorul si la Izvorul unde a avut loc intalnirea Maicii Domnului cu Elisabeta. Plecare spre aeroportul din Tel-Aviv. Tur panoramic Tel-Aviv cu oprire la Marea Mediterana. Timp liber la dispozitia turistilor. Deplasare spre aeroport si decolare la 23.30 cu sosire in Bucuresti - Henri Coanda la ora 02.15.