Te-ai gandit vreodata sa faci un pelerinaj in Israel - Tara Sfanta, pentru a vedea cat de frumos este acest loc? Din aceasta lista oricine poate vedea ca Israelul are o multime de atractii turistice. Dupa cum stie fiecare, statul Israel modern isi are radacinile religioase pe teritoriul Israelului biblic si odata ce calatorim pe aceste meleaguri vom putea sa invatam istorie mai in detaliu, sa rememoram faptele biblice si sa cunoastem, la propriu, locurile mentionate in Biblie. Haideti sa vedem care sunt acesta!
TEL AVIV, este un oras al contrastelor, situat pe malul Marii Mediterane, ceea ce ii da un farmec aparte. Este un oras modern, in cre gasiti cladiri noi, din sticla, cladiri vechi, construite acum cateva sute sau chiar mii de ani, plaje superbe si viata de noapte extravaganta. Este al doilea oras ca marime din Israel, dupa Ierusalim. Acesta s-a dezvoltat de la sud la nord, iar pentru a putea observa aceasta trecere de la obisnuit (in parea de sud) la modern (in partea de nord), trebuie sa vedeti ambele parti ale Tel Aviv-ului. Desi nu este capitala Israelului, este un urias centru economic, de afaceri si cultural.
IERUSALIM, capitala din varf de munte a regelui David, este un loc sfant pentru cele trei religii monoteiste ale lumii, drept pentru care este cunoscut si ca Orasul Sfant. Fascinant prin contrastul dintre ultra-modern si incantatoarele traditii mostenite din timpuri stravechi, Ierusalim este un oras cu o personalitate unica. Acest oras aduce vizitatorii fata in fata cu personalitatile si locurile mentionate in Biblie, fiind singurul loc din lume unde singurul ghid necesar este insasi Biblia.
BISERICA SFANTULUI MORMANT (BISERICA INVIERII)
Pentru pelerinii crestini, Biserica Sfantul Mormant reprezinta poate cel mai sacru loc al Ierusalimului, fiind construita pe locul unde a fost rastignit si ingropat Iisus Hristos. Se spune ca locul construirii Bisericii a fost ales de imparateasa Elena - mama lui Constantin cel Mare, in timpul unei vizite in Tara Sfanta. Aici, an de an, de Sfintele Pasti are loc ceremonia aprinderii Luminii Sfinte, care mai apoi este trimisa in lumea intreaga pentru credinciosii crestini.
Biserica originala a fost construita in anul 335 h.Hr., a fost distrusa in anul 1009, iar Biserica mare, cea pe care o vedeti si astazi, construita pe locul vechii biserici, dateaza din secolul al XI-lea.
Cand veti ajunge aici veti descoperi cele mai pretioase locuri ale crestinilor, printre care Muntele Golgota, Mormantul Sfant, iar jos in stanca de piatra, este locul in care imparateasa Elena a descoperit Crucea Domnului.
MUNTELE MASLINILOR este situat la rasarit de Ierusalim, care este despartit de valea adanca a Chedronului si continua spre nord cu inaltimile Muntelui Scopus. Pe versantul estic al Muntelui Maslinilor se afla Betania. De-a lungul drumului, de la Ierihon la Ierusalim, ce trecea peste Muntele Maslinilor, a avut loc intrarea triumfala a Mantuitorului in Ierusalim. Inainte de moartea lui Iisus, ultimele Sale nopti au fost petrecute pe acest munte si tot aici a avut loc Inaltarea la Cer a Domnului.
GRADINA GHETSIMANI a fost cel mai iubit loc de rugaciune al lui Iisus si, de asemenea, punctele din care au inceput Sfintele Patimi ale Mantuitorului. Aici a avut loc rugaciunea dinaintea Sfintelor Patimi, tradarea lui Iuda si arestarea lui Iisus. In Gradina Ghetsimani se afla Biserica Natiunilor, care adaposteste piatra pe care a fost vandut Mantuitorul de catre Iuda si Pestera Arestarii lui Iisus.
DRUMUL CRUCII sau Via Dolorosa este o ruta aflata în Orașul Vechi din Ierusalim despre care traditia crestina spune ca este drumul pe care Iisus Hristos a umblat, purtand crucea, spre locul sau de rastignire. Traseul de la vestul Fortaretei Antonia, langa „Poarta Leilor”, actualmente in Cartierul musulman, la nord de Muntele Templului, si pana la Biserica Sfantului Mormant, aflata in asa numitul Cartier crestin, acopera o distanta de aproximativ 600 de metri si este un loc celebru de pelerinaj al crestinilor. Traseul actual a fost stabilit din secolul al XVIII-lea, inlocuind diferite versiuni anterioare. Drumul cuprinde, dupa traditie, 14 opriri legate de intamplari traite de Iisus pe acest parcurs: intr-una din ele a cazut, in alta si-a intalnit mama etc. Noua din aceste opriri sunt localizate in lungul acestui drum, pe cand ultimele cinci se afla toate in Biserica Sfantului Mormant. Numele „Via dolorosa” a intrat in limbajul comun, ca o metafora pentru o cale sau o traire plina de obstacole si suferinte.
Drumul Crucii - Via Dolorosa sau Via Crucis - aminteste neincetat omului masura dragostei lui Dumnezeu fata de el. Aceasta dragoste se vede, mai mult decat oricand, in Vinerea Mare, cand credinciosii pasesc pe urmele Mantuitorului, pe stradutele inguste ale vechiului oras Ierusalim.
1. Curtea casei lui Pilat din Pont - Judecata lui Hristos si condamnarea la moarte
Pe ruinele cetatii Antonia, acolo unde a fost judecat si biciuit Mantuitorul s-a inaltat o biserica catolica numita "Capela Flagelarii". Alaturi de ea se afla o cladire mare, cu sali de meditatie si o capela de rugaciune. Aici, in locul numit pe vremuri Gavata - "pardosit cu pietre", statea Pilat sa asculte si sa judece pricinile poporului. Acest loc se afla la o distanta de aproximativ 300 de metri vest de Poarta Leilor. Biserica Surorilor Sionului pastreaza o serie de pietre originale din Curtea de Judecata - Lithostratos. Aceste placi de piatra au pe ele striatii adancite, facute fie pentru scurgerea apei, fie pentru a nu aluneca potcoavele cailor soldatilor care intrau aici calare. Ceea ce este sigur este faptul ca "patratele si triunghiurile" de pe ele au fost facute de soldatii romani. Podeaua dateaza din vremea imparatului (117-138) si aduce la viata Evanghelia, care aminteste despre soldatii care aruncau sortii pentru hainele lui Hristos.
2. Pretoriul - Punerea Crucii pe umerii Domnului si pornirea spre Golgota
In pretoriu iudeii l-au condamnat pe Fiul lui Dumnezeu strigand "Rastigneste-L! Rastigneste-L!". Clipa de clipa, Hristos mai mult se smerea si mai mult isi intarea, prin fapte, dragostea fata de om. La mica distanta de acest loc se afla si Biserica catolica "Ecce Homo!" - "Iata Omul!", care aduce aminte de cuvintele cu care Pilat L-a prezentat pe Iisus multimii. Pretoriul, locul unde a fost judecat Mantuitorul judecat si condamnat la moarte de Pilat, este si un loc al ortodocsilor. Intr-o cladire ridicata deasupra pesterii de piatra in care a fost inchis Mantuitorul, cu picioarele si mainile legate, se afla o mica biserica ortodoxa. Pestera si biserica se numesc "Pretorion".
3. Prima cadere a Mantuitorului sub povara Crucii
Al treilea popas de pe Drumul Crucii se afla la intretaierea a doua strazi care vin de la Poarta Leilor si de la Poarta Damascului. In acest loc, traditia consemneaza ca Hristos a cazut sub povara Crucii, pentru prima oara. Aici s-a ridicat o capela poloneza, un basorelief marcand acest moment dureros. De aici se porneste spre stanga, pe strada Damascului ajungandu-se in mijlocul Cetatii Sfinte, acolo unde Hristos a intalnit pe Maica Sa.
4. Intalnirea Domnului cu Maica Sa Indurerata
Traditia crestina spune ca aici, Maica Domnului si-a intalnit Fiul, ingenunchiat sub povara Crucii. In acest loc sfant se inalta o micuta capela armeneasca. Basorelieful care-L infatiseaza pe Mantuitorul Hristos si pe Maica Sa Indurerata, este o lucrare a maestrului polonez Zieliensky. Capela acestui moment dureros omagiaza durerea tuturor mamelor care si-au pierdut copiii. In interiorul acestei biserici inca se mai pastreaza podeaua originala cu mozaic din secolul al V-lea. Pe podea, intr-un loc ferit, se afla doua urme de sandale, unii crezand ca ele amintesc de urmele pasilor Maicii Domnului.
5. Simon Cirineanul ridica Crucea Domnului, spre a-L ajuta
A cincea stationare este insemnata cu un paraclis franciscan, acesta fiind locul in care Simon din Cirene a fost silit sa-L ajute pe Hristos sa-si duca Sfanta Cruce. Drumul Crucii coteste apoi la dreapta, spre locul in care mahrama Veronicai aminteste de prima icoana a Mantuitorului
6. Intalnirea Domnului cu Veronica - Hristos isi sterge chipul cu mahrama
De la paraclisul franciscan se urca pe o straduta ingusta, pavata cu mari lespezi de piatra, parca uitate de vreme, si se ajunge la Biserica Sfintei Veronica. Aceasta biserica pastreaza multe dintre ramasitele unei manastiri cruciate - Manastirea Sfantul Cosmos. Restaurata de catre Barluzzi, in anul 1953, biserica pastreaza o serie de arce cruciate. Sub aceasta biserica se afla o cripta inchinata Sfantului Chip al lui Hristos. Manastirea micilor surori ale lui Iisus (rit grecesc) se inalta astazi pe acest loc, unde Veronica a sters sudoarea de pe fata Mantuitorului. Chipul Domnului Iisus, de pe mahrama Sfintei Veronica, este socotit a fi cea dintai icoana, nefacuta de mana omeneasca, ci de dragostea unei tinere Fecioare. Numele Veronicai se crede ca poate veni de la cuvintele latine "vera icon", care se traduc prin "icoana adevarata". De la aceasta biserica drumul se continua pe niste trepte care duc in strada Bazarului, unde, la o mica distanta intre ele, se regasesc marcate al saptela, la optulea si al noualea popas.
7. A doua cadere a Mantuitorului la pamant
La al saptelea popas al durerii cade Domnul pentru a doua oara, slabit de greutatea lemnului, suferind ca un om pentru cei care nu-I intelegeau dragostea de neegalat. Capela franciscana, care gazduieste o coloana romana, reaminteste de a doua cadere a Mantuitorului, aproape de iesirea din oras (in vremea lui Hristos, cam pe aici se termina orasul Ierusalim).
8. Intalnirea Domnului cu femeile ce se tanguiau pentru El
La al optulea popas Golgota aparea deja inaintea Mantuitorului si a celor ce-L insoteau. In acest loc, pe zidul de piatra al Manastirii greco-ortodoxe Sfantul Charalambos (Haralambie?), se afla o inscriptie in greaca: NIKA. Acesta este locul unde Hristos a mangaiat-o pe Maica Sa, pe femeile mironosite si pe toate femeile credincioase care plangeau pentru El. Intarindu-le sufleteste pe femei, El le spune sa nu mai planga pentru El, ci mai ales pentru ele si pentru copiii lor, adica pentru pacatele intregii lumi: "Nu ma plangeti pe mine, ci plangeti-va pe voi insiva si pe copiii vostri." O cruce latina, asezata pe zidul manastirii grecesti, aminteste de acest popas.
9. A treia cadere a Mantuitorului la pamant
La mica distanta de al optulea popas se afla si cel de-al noualea, unde se aminteste de a treia cadere a Mantuitorului sub povara Crucii. In arhivele Bisericii Ortodoxe Grecesti, sta scris ca cele trei caderi ale Domnului Iisus inseamna cele trei zile cat a stat in mormant. Cea de-a treia cadere a lui Hristos este amintita de o veche colana romana. La acest popas se afla si Patriarhatul Copt din Ierusalim, care pastreaza o micuta capela, deschisa pelerinilor, si o cisterna pentru acumularea apei, extrem de veche. Urmatoarele popasuri au loc in Biserica Sfantului Mormant, din curte si pana in Mormant.
10. Golgota - dezbracarea Domnului de hainele Sale
Ajungerea pe Golgota, aflata, la acea vreme, in afara cetatii, insa astazi in chiar centrul Ierusalimului, aduce in inimile pelerinilor trairi din ce in ce mai frumoase si mai profunde. Stanca uriasa, de gresie alba, pe varful careia a fost infipta crucea pe care era rastignit Hristos, se afla acum in Biserica Sfantului Mormant. Pasirea pe Golgota incepe cu intrarea in curtea Bisericii Sfantului Mormant, in locul unde Mantuitorul a fost dezbracat si pironit pe Cruce. Pelerinii se afla acum in fata Bisericii Sfantului Mormant, in fata usii imense de piatra sculptata. Curtea bisericii este incapatoare. Multe lacrimi se varse privind timid spre usa ce ascunde cel mai sfant loc de pe Pamant, locul unde s-a pus inceput mantuirii lumii, locul unde moartea a fost omorata, locul unde dragostea a biruit toate.
11. Baterea in cuie a Mantuitorului pe Cruce
Pasim in Biserica Sfantului Mormant. Totul este impresionant, pietrele lustruite de lacrimi si rugaciuni, mozaicurile de o frumusete rara, multimea candelelor, putinatatea luminii. In fata ne apare Piatra Ungerii, insa mai intai urcam sa ne inchinam la locul unde Mantuitorul a fost tintuit in cuie, pe Sfanta Cruce. De cum intram, o scara abrupta urca cele cateva trepte, pana la etajul superior. Aici se afla locul Principalul sanctuar latin a fost construit pe locul unde Mantuitorul a fost batut in cuie, pe cruce, sub ochii mamei sale. Un imens mozaic infatiseaza aceasta dureroasa scena, a Iubirii rastignite.
12. Rastignirea - Moartea Domnului pe Cruce
Imediat langa locul punerii pe Cruce a trupului istovit de suferinte se afla piatra muntelui Golgota, unde Sfanta Cruce a fost infipta, iar Hristos ridicat in aer, spre vederea tuturor. Altarul ortodox grecesc se afla deasupra Rocii Calvarului - Golgota, unde au fost ridicate cele trei cruci, a lui Iisus si ale celor doi talhari. Fiecare credincios poate atinge, cu mana, piatra muntelui si locul in care a fost infipta Crucea.
13. Coborarea Domnului de pe Cruce - Piatra Ungerii
Dupa moartea Sa, si zdrobirea fluierelor picioarelor celor doi talhari, cele trei trupuri au fost date jos de pe Cruce. Trupul lui Hristos a fost asezat pe Piatra Durerii sau Piatra Ungerii, unde acesta a fost uns in graba si infasurat in giulgiu, mai inainte de a fi pus in mormant. Piatra dreptunghiulara, lustruita de nenumaratele rugaciuni si lacrimi varsate asupra ei miroase mereu a mir, iar sirul de candele ce atarna deasupra ei amintesc de candele inimilor noastre, pe care trebuie sa le pastram mereu aprinse, avand untdelemn, in asteptarea Mirelui.
14. Punerea Domnului in Mormant si Invierea
Dupa inchinarea si sarutarea Pietrei Ungerii, pelerinii pasesc in Biserica Sfantului Mormant, acolo unde o micuta biserica in miniatura adaposteste exact lespedea pe care a fost asezat trupul Mantuitorului. Acesta este locul cel mai sfant al crestinatatii, el adapostind atat Mormantul cat si minunea Invierii Mantuitorului. Sfantul Mormant este structurat in doua incaperi: camara ingerului si camara lespezii de mormant. Prima aminteste de locul si de piatra (pastrata in centrul ei) pe care a stat Ingerul cel ce a vestit femeilor Invierea. A doua camara pastreaza lespedea lustruita de lacrimi si rugaciuni care a purtat trupul cel de viata datator al Mantuitorului.
GOLGOTA Pentru orice pelerin care intra in Biserica Invierii, cea mai cutremurtoare experienta este urcusul catre asa-numitul "loc al Capatanii", care se numeste in ebraica "Golgota". Aici s-a savarsit taina dumnezeiestii lacomii si s-a pecetluit Noul Testament cu sangele lui Dumnezeu-Omul, sange care a curatit neamul omenesc de urmarile cumplite ale pacatului si ale mortii. In partea de rasarit a Bisericii, intre altarul ortodox si cel latin, se poate vedea stanca Golgotei surpata in urma cutremurului care, potrivit traditiei, a avut loc in momentul Rastignirii.
In Biserica Sfantului Mormant, la poalele Golgotei, intre usa de la intrare si corul grecilor, poate fi vazuta o lespede dreptunghiulara de piatra de culoare rosiatica, deasupra careia atarna opt candele mari. PIATRA UNGERII se afla asezata pe locul in care Iosif din Arimateea si Nicodim au asezat trupul lui Iisus Hristos, dupa ce L-au coborat de pe cruce, pentru a-L unge cu miresme si a-L pregati de grabnica ingropare.
ZIDUL PLANGERII este locul din Ierusalim cel mai iubit de evreii din intreaga lume. Situat in partea de vest a cetatii, la marginea Muntelui Templului (moscheea de sub cupola aurie), Zidul Plangerii se afla la intersectia a doua mari culturi si credinte: cea evreiasca si cea musulmana. Zidul ramas din vechiul Templu este cel mai sfant loc al evreilor deoarece acesta este tot ce a mai ramas din Templul lui Solomon.
MAREA MOARTA
Suprafata Marii moarte este undeva la 400 de m sub nivelul marii. Fundul marii, in zona cea mai adanca se gaseste la peste 700 de m sub nivelul marii. Marea moarta are una din cele mai sarata ape de pe planeta; aproape 35% din aceasta apa reprezinta sare dizolvata! Aceasta mare nu are nici o sursa de apa, fiind complet inconjurata de uscat, astfel devenind din ce in ce mai sarata, odata cu adancimea. Adanc in Valea Ioardanului si la 55 de km sud de Amman se gaseste Marea moarta, unul din cele mai mai spectaculoase peisaje naturale si spirituale din intreaga lume.
Reprezinta cel mai jos corp de apa de pe planeta, cel mai jos punct de pe planeta si sursa cea mai bogata in sare naturala de pe tot mampamondul, ascunzand minunate comori ce s-au acumulat de-a lungul a mii de ani. Vorbind dintr-o perspectiva stiintifica, apa marii contine mai mult de 35 de minerale diferite, care sunt esentiale pentru sanatate si pentru ingrijirea pielii corpului. Marea furnizeaza, de asemenea, materia prima pentru renumitele bai saline din Marea moarta iordaniana si pentru produsele consmetice comercializate in toata lumea.
MUNTELE TABOR este un deal ce se inalta la 500m deasupra vaii Jezreel, in Galileea. Datorita locatiei strategice de-a lungul drumului de la nord la sud, a fost o importanta fortareata in vremurile stravechi. Crestinii au identificat o piatra deasupra muntelui, ca fiind Schimbarea la Fata a lui Cristos, prin secolul patru e.n. Muntele Tabor este localizat in Galileea de jos, la capatul estic al vaii Jezreel, 17 km vest de Marea Galileei, in Israel. Multi crestini cred ca este locul Schimbarii la Fata si locul bataliei dintre Barac si ostile lui Iabin, conduse de Sisera. Muntele Tabor poate fi vazut de la kilometrii distanta, iar de deasupra lui se pot surprinde imagini minunate ale vaii Jezreel, aratand totodata si importanta sa strategica. Zidurile din secolul al XIII-lea, se pot vedea inca in jurul varfului, care este impartit in zona greco-ortodoxa (nordest) si zona latino-catolica (sudest).
IERIHON Este un orasel situat in apropierea granitei dintre Israel si Iordania. Este orasul aflat la cea mai joasa altitudine din lume, situat cu mult sub nivelul marii. Se afla la 16 km de Marea Moarta si este unul dintre cele mai vechi orase locuite permanent. Biserica Ortodoxa Romana, prin reprezentanta ei in Tara Sfanta, a construit la Ierihon un mare "asezamant", care este gata sa primeasca astazi sute de pelerini in conditii de buna de cazare si masa, si intr-o atmosfera de manastire: asezamantul este in forma de manastire-cetate cu biserica in mijloc, cu doua alte paraclise, cu mai multe maici care slujesc, ajutate de crestini laici.
NAZARETH este locul unde a copilarit Isus. Desi a fost un oras nesemnificativ in acele timpuri, astazi, Nazaret este un oras modern, care serveste drept centru economic regional. Este cel mai mare oras arab din Israel. Una din atractiile principale ale orasului, este Biserica Buna Vestire, cea mai mare constructie romano-catolica din Orientul Mijlociu, in incinta careia se afla casa în care Fecioara Maria a fost instiintată de Arhanghelul Gavriil ca Il va naste pe Isus. Nazaret este unul dintre cele mai importante orase sfinte crestine si apoximativ un milion de persoane vin aici in fiecare an, ca turisti sau ca pelerini.
BETHLEHEM este un important centru religios si pentru iudei si pentru creștini. Vechiul Testament identifica Betleemul ca orasul in care regele David s-a nascut. In Noul Testament, Betleemul este locul de nastere al lui Iisus. Orasul este locuit de una din cele mai vechi comunitati de crestini din lume, desi marimea comunitatii s-a micsorat datorits emigratiei.
Betleemul are o majoritate musulmana, dar este si orasul celei mai mari comunitati crestine palestiniene. Cel mai dezvoltat sector economic al orasului este turismul.
BISERICA NASTERII MANTUITORULUI a fost ridicata pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Hristos. Este una din cele mai vechi biserici crestine din lume.Se afla in partea de rasarit a orasului Bethlehem, la opt kilometri de orasul Ierusalim. In interiorul Bisericii regasim “Steaua de argint” incrustata in piatra, iar aceasta marcheaza locul in care a fost asezat Hristos. Inscriptia in limba Latina de pe marginea stelei de argint spune urmatoarele: “Hic de virgine Maria Jesus Christus natus est” (Aici S-a nascut Iisus Hristos din Fecioara Maria" - 1717).
TIBERIAS este un oras langa Marea Galileei, considerat ca fiind unul dintre cele patru orase sfinte ale religiei mozaice. Orasul a fost unul dintre cele mai mari orase iudaice din Israel si gazda din punct de vedre politic si religios, a evreilor din Palestina. Inca din vechime, orasul este cunoscut pentru izvoarele sale cu caracter curativ, in special pentru piele. Orasul a fost intemeiat in anul 20 era nostra, de catre evreii romani, sub Irod cel mare, avand ca populatie majoritara evreii veniti dinspre apus si dinspre rasarit. O perioada consistenta in istoria sa, orasul s-a aflat sub autoritate araba, acest lucru fiind vizibil si astazi prin influenta asupra stilului de viata si arhitectural al cetatii.
RAUL IORDAN este cel mai important si cel mai mare rau din Israel. Izvoraste de la poalele muntelui Ermon, la granita de nord a Palestinei cu Libanul, strabate valea Hula si se revarsa mai intai in lacul Tiberiadei. Apoi isi continua traseul de aproximativ 250 de km pana la Marea Moarta. Este vorba despre cel mai important rau al Tarii Sfinte, care da viata aproape intregii tari si contribuie in mod determinant la dezvoltarea economiei bazate pe agricultura si cresterea animalelor. In evreieste se numeste Iarden.
Ioan Botezatorul a anuntat venirea lui Mesia pe malul rasaritean al Iordanului. Pe acest mal, vizavi de orasul Ierihon, a venit Iisus pentru a fi botezat de Ioan Botezatorul in apele Iordanului. Acest loc a fost identificat de crestinii secolului III. Astazi in locul respectiv exista o biserica destul de frumoasă si multi crestini vin aici pentru a imita gestul lui Hristos.
HAIFA este cel mai mare oras din nordul Israelului si cel mai mare port al tarii. Haifa are o populatie mixta de evrei si arabi. La inceputuri, populatia araba era predominant crestina, in timp ce o parte din populatia evreiasca era sosita din Rusia. Haifa, construit pe pantele Muntelui Carmel, are o istorie care dateaza din timpuri imemorabile. De-a lungul secolelor, orasul a fost cucerit si condus de bizantini, arabi, cruciati, otomani, egipteni si britanici. In Haifa se afla Centrul Mondial Bahai's, un sit al patrimoniului mondial UNESCO. Templul Bahai, supranumit biserica tuturor religiilor, a fost finalizat in anul 1953 si a devenit in scurt timp una dintre principalele atractii turistice din Haifa. Acesta este inconjurat de gradini spectaculoase, cunoscute drept unele dintre cele mai frumoase gradini din lume, datorita arhitecturii diverse si simetriei perfecte.
RECOMANDARI: Programul Economic Israel la doar 499 euro / persoana, 6 zile la hotelui de 4* cu demipensiune.
Vezi oferta Alida Holiday: /vacante/economic-israel-program-toamna-toate-locatiile-israel/din-bucuresti/circuite/cu-avion/