Iordania

Informatii utile inainte de calatorie

Iordania este o tara din Orientul Apropiat, ce se invecineaza cu Siria in nord, cu Irak in nord-est, cu Arabia Saudita la est și la sud si cu Israel și Autoritatea Nationala Palestiniana la vest. 

Iordania este o tara musulmana, cu profunde conotatii biblice. Numele tarii provine de la numele raului Iordan, locul unde a fost botezat Iisus de catre Ioan Botezatorul.

Iordania este si tara unde Alexandru cel Mare a infiintat orasul Jerash, una dintre provinciile romane care s-a pastrat in stare foarte buna pana in ziua de azi si unde a fost ridicata Petra, una dintre cele mai cunoscute minuni ale lumii moderne. 

Capitala Iordaniei este Amman, cel mai mare oras al Iordaniei. Amman, denumit in antichitate "Philadelphia", a fost construit pe sapte coline. Astazi, este un oras modern in care locuiesc atat musulmani cat si crestini.

 

Cetatenii romani au nevoie de viza pentru Iordania, iar valabilitatea pasaportului trebuie sa fie de cel putin 6 luni.

 

Limba oficiala in Iordania este araba, insa engleza se vorbeste foarte bine in marile orase, la fel ca in zonele intens frecventate de turisti. 

 

Ora in Iordania este, din octombrie pana in martie, cu 2 ore inaintea orei Romaniei, iar in restul anului, cu 3 ore inainte. 

 

Moneda in Iordania este dinarul iordanian. In marile magazine si centre comerciale se poate plati cu carti de credit, iar in unele locuri se accepta si plata cu USD. 

 

Sistemul medical in Iordania este bine pus la punct, functioneaza pe baza de asigurari medicale, asadar e indicat sa aveti incheiata o asigurare medicala, de calatorie si de viata, atunci cand parasiti Romania, deoarece costurile medicale sau de repatriere sunt ridicate in lipsa acestor documente.

 

OBIECTIVE TURISTICE

AMMAN - Capitala statului este pur si simplu incantatoare. Orasul Alb”, cum mai este denumit Amman-ul, te surprinde in toate felurile: de la luxul si opulenta cartierelor rezidentiale pana la corturile refugiatilor palestinieni, de la fast food-uri pana la restaurantele traditionale, de la marile magazine la mici tarabe de pe marginea strazii. Nu te-ai astepta ca intr-un oras in desert sa gasesti parcuri cu multa verdeata. 

In ultimii ani, Iordania a plantat hectare intregi de copaci pentru a face aerul mai respirabil si pentru a crea un mediu favorabil precipitatiilor, foarte rare, de altfel. Dar tocmai acest lucru a fost surprinzator in perioada calatoriei, nu te-ai fi asteptat si nici nu te-ai fi gandit ca in cele opt zile sa ploua si chiar sa ninga. A fost de-a dreptul socant pentru noi, dar, evident, o bucurie mare pentru localnici. Vestigiile romane din Amman si Jerash sunt extraordinar de bine conservate. Templul lui Hercules si teatrul roman din citadela Amman atrag numerosi turisti, iar, in Jerash, odata ce treci de Poarta lui Hadrian, intri intr-un adevarat oras: cu piata centrala, temple, fantani, teatre și hipodromul care ofera si astazi suport pentru spectacole demonstrative.

PETRA este un fost oras antic, situat in Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorita templelor sapate direct in stanca, cel mai cunoscut fiind "Trezoreria" ("Al Khazneh"), in stil grecesc, cu o inăltime de 42 m, unde s-a turnat si partea finala a filmului Indiana Jones si Ultima  cruciada. 

In antichitate orasul se numea Rekem si apare mentionat in manuscrisele de la Marea Moarta. . Se presupune ca a fost construit incepand cu secolul al VI-lea i.Hr., de catre nabateeni, un popor semitic, si a fost capitala lor pana in 106 d.Hr., can a intrat in componenta Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.

În 1985 Petra a fost inclusa in lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial. Este si una dintre cele 7 minuni ale lumii.

 

 

DESERTUL WADI RUM

Despre Wadi Rum se spune ca este cea mai frumoasa parte de desert din lume, asa ca, daca ajungeti in Iordania, nu trebuie sa il ratati. 

Denumit si Valea Lunii, acest desert plin cu dune de nisip rosiatic si inconjurat de munti din roca si granit, desertul Wadi Rum este situat pe valea cu acelasi nume si este locul perfect pentru o excursie intr-un Jeep Safari, o plimbare pe spatele unei camile sau, pur si simplu o drumetie la pas. 

Punctul cel mai inalt din Iordania se regaseste tot aici, este muntele Um Dami, cu o altitudine de 1840 de metri. Trebuie sa stiti ca intr-o zi senina, de aici se vad cu ochiul liber Marea Moarta si granita cu Arabia Saudita.

Daca v-ati uitat la filme cu beduini trebuie sa stiti ca desertul Wadi Rum este “casa” beduinilor din tribul Zalabia. Ei au transformat aceasta zona intr-un loc atractiv pentru turisti, in special pentru iubitorii de alpinism si catarat.

Desertul Wadi Rum se poate vizita in orice perioada a anului, insa primavara si toamna temperaturile sunt extrem de placute pentru excursii printre dunele de nisip rosu.

 

MUNTELE NEBO 

Dincolo de frumusetea peisajelor pe care le ofera muntele Nebo, acesta are si o insemnatate biblica: Moise, una dintre cele mai importante figuri ale Vechiului Testament, poartă ultima discutie cu Dumnezeu, inainte de a-si fi aflat sfarsitul, aici pe Muntele Nebo.

In zilele senine se poate vedea impresionantul peisaj al Marii Moarte si a luncii raului Iordan si chiar cupolele Ierusalimului, la orizont.

O alta atractie a zonei, este Madaba, o localitate iordaniana unde se afla singura biserica crestina din localitate – Sfantul Gheorghe – ce adaposteste cea mai veche harta a Tarii Sfinte sub forma unui impresionant mozaic din secolul al VI-lea.

Mai jos va prezentam Circuitul Israel - Iodania, unde veti vizita obiectivele turistice prezentate.

ZIUA I: Bucuresti - Tel Aviv - Bethlehem

Intalnire la aeroportul  Henri Coanda cu reprezentantul agentiei cu 3 ore inainte de plecare. La ora  10:45 decolare din Bucuresti, cu sosire in aeroportul din Tel Aviv la 13:20. Plecare spre Tel Aviv si timp liber pentru plimbare pe faleza Marii Mediterane. Aici se pot vizita Biserica Sf. Petru si ‘’Podul Dorintelor’’. Tur panoramic Tel Aviv. Cina si cazare Bethlehem.

ZIUA II: Ierusalim - Muntele Maslinilor - Drumul Crucii - Biserica Nasterii  

Mic dejun. Plecare spre Muntele Maslinilor,  Gradina Ghetimani - locul mult iubit de Domnul, acolo unde obisnuia sa se roage si unde a fost prins, Biserica Mormantul Maicii Domnului, Valea Chedronului - Locul Judecatii de Apoi si Poarta de Aur. Se intra pe poarta Sf. Stefan si se parcurge Drumul Crucii cu cele 14 opriri. Ajungand in Cetatea Sfanta, se viziteaza Biserica Sfintei Invieri cu Golgota, Piatra Ungerii, Sfantul Mormant si locul unde s-a aflat Sfanta Cruce. Deplasare spre Bethlehem unde se viziteaza Biserica Nasterii, Biserica Sf. Ecaterina. Cina si cazare Bethlehem.

ZIUA III: Hozeva - Sf. Ioan Iacob Romanul - Ierihon - Raul Iordan - Marea Moarta

Mic dejun. Plecare spre Manastirea Hozeva din desertul Iudeii, care adaposteste  Moastele Sfantului Ioan Iacob Romanul. Ierihon - este considerat cel mai vechi oras din lume. Aici se viziteaza Asezamantul Romanesc, Biserica Dudul lui Zaheu, Muntele Ispitirii “Carantania”- vedere generala. Oprire la Râul Iordan -  în care a fost botezat Domnul Iisus Hristos.  Pesterile de la Qumran - vedere generala din autocar.  Marea Moarta, timp liber pentru baie si cumparaturi produse cosmetice. Plecare spre hotel cu oprire la Manastirea Sfantului Gherasim de la Iordan. Cina si cazare Bethlehem. 

ZIUA  IV: Haifa - Nazareth - Tiberias  - Iordania - Amman

Mic dejun. Deplasare spre Haifa pentru a admira faimoasele Gradini Bahai’s. Optional: Muntele Tabor - Biserica Schimbarii la Fata, unde Domnul le-a aratat ucenicilor firea Sa Dumnezeiasca (10 euro/pers). Continuare spre Cana Galileii - Biserica din locul primei minuni savarsite de Iisus la nunta lui Simon si transformarea apei in vin. Vizita in Nazareth la Biserica Sf. Fecioare Maria si la Izvorul Maicii Domnului, unde  Arhanghelul  Gavril i-a adus Maicii Domnului  vestea că va naste pe Mesia. Tiberias - orasul construit de Irod cel Mare in cinstea Imparatului  Tiberiu. Optional: Croaziera pe Marea Galileii pe urmele Sf. Apostol Petru - se serveste pranzul gustand din “ Pestele Sf. Petru” (30 euro/pers.). Plecare spre Iordania. Cina si cazare Amman.

ZIUA V: Iordania - Amman - Madaba - Muntele Nebo - Amman

Mic dejun. Tur Panoramic Amman - orasul vechi Philadelphia, unul din cele 10 orase ale Decapolisului in care Mantuitorul si Apostolii au facut mai multe minuni. Plecare spre Madaba care este cetatea cu multe referinte biblice si Biserica cu mozaicul care infatiseaza harta  locurilor sfinte, Biserica Ortodoxa Sf. Gheorghe. Deplasare spre Muntele Nebo - cel mai cunoscut loc biblic  din Iordania, de unde profetul Moise a văzut Pământul Făgăduinţei. Cina si cazare Amman .

ZIUA VI: Amman - Petra - Israel - Bethlehem

Mic dejun. Plecare spre Petra - numit si “Orasul Pierdut” sapat in piatra roz, redescoperit in 1812. Este situat într-un canion adânc, iar intrarea in oras  se face prin splendidul defileu colorat in 11 nuante naturale. Se pot admira Tezaurul, Mormintele Regale cu Mormântul Corintian, Mormintele Nabateene, Teatrul Roman, Biserica Bizantină. Optional: WADI  RUM – cunoscut si ca Valea Lunii, situat la 60 km de Aqaba, un peisaj desertic vast care este format din chei inguste, arcade naturale, stanci inalte, rampe, zone foarte abrupte si caverne. Plimbare cu jeep-uri 4x4 prin desert ­(45 euro/pers). Intrare in Israel cu deplasare spre Bethlehem. Cina si cazare Bethlehem.

.   ZIUA VII: Ierusalim - Muntele Sion - Tel-Aviv - Bucuresti

Mic dejun. Plecare spre Muntele Sion, unde se viziteaza Biserica Adormirea Maicii Domnului, Cina cea de   Taina, Mormantul lui David si Zidul Plangerii. Transfer la aeroportul din Tel Aviv. Decolare la 21:30 cu sosire in Bucuresti - aeroportul Henri Coanda la ora 00:15.

 

Vezi oferta Alida Holiday: /vacante/iordania-israel-toate-locatiile-israel/din-bucuresti/circuite/cu-avion/

Lasa un comentariu