Boboteaza la Raul Iordan

 

 

 

 

 

 

 

 

Botezul Domnului este cunoscut in popor sub denumirea de Boboteaza. Botezul Mantuitorului in Iordan, de catre Sfantul Ioan Botezatorul, poarta si denumirea de "Epifania" sau "Teofania", termeni care provin din limba greaca si inseamna "aratare", "descoperire". Atunci cand Ioan a acceptat sa-L boteze pe Mantuitorul, Hristos S-a descoperit lumii ca Fiu al lui Dumnezeu: cerurile s-au deschis, Duhul Sfant S-a coborat in chip de porumbel peste El, iar Tatal a marturisit: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!" (Matei 3, 17). Sfantul Ioan Gura de Aur spune in acest sens, ca Hristos "n-a ajuns cunoscut tuturor cand S-a nascut, ci cand S-a botezat".

Crestinii din toata lumea sarbatoresc, in ianuarie, Botezul Domnului. Totusi, momentul praznuirii nu este acelasi, diferenta constand in cele doua calendare folosite in lumea crestina: cel iulian si cel gregorian, intre ele existand un decalaj de 13 zile. Ca urmare, Boboteaza este sarbatorita in Romania la 6 ianuarie, iar in Israel la 19 ianuarie.

La 19 ianuarie, ziua Bobotezei in Israel, se petrece un fenomen foarte interesant. Apele raului Iordan, in care a fost botezat Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul, de aproape 2000 de ani, la aceasta data, curg in sens opus cursului obisnuit.

Râul Iordan este totodata si granita dintre Israel si Iordania. Astfel, Boboteaza este serbata de catre ambele popoare in acelasi loc, de pe cele doua maluri ale raului, aflate la o distanta de aproximativ 10 metri.

Imediat dupa slujba, Patriarhul Ierusalimului arunca trei cruci in apa, care sunt recuperate de cei mai curajosi dintre cei prezenti, obicei intalnit si in tara noastra. In acest timp, sunt eliberati trei porumbei albi care, dupa ce inconjoara de trei ori multimea, parasesc locul. In fiecare an, multimea de oameni, adunata din cele mai indepartate colturi ale planetei, asteapta cu emotie minunea.

Lasa un comentariu